Friday 9 March 2012

8 Mart! Jake žene grade jako društvo

8 Mart – Međunarodni dan žena, 2012. godine.
Jake žene grade jako društvo
Join women on the bridge!
Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Jovan Divjak


Poštovane majke, supruge, djevojke, uvažene žene, ukazana mi je čast da vam se obratim i pozdravim, poselamim u povodu 101. godišnjice Međunarodnog dana žena. I gle kakvog paradoksa – ženama se uručuju ruže ili karanfili, a u 365 dana velika većina žena nije ostvarila rodna prava.
Pišem, dajem intervjue za strane časopise provodim evropljane linijama odbrane grada , glumce i filmske i pozorišne autore sa SFF i MESS-a i govorim: ako su, to mit kaže , guske spasile Rim, tako su , to nije mit , žene Sarajeva, Tuzle, Bihaća, Mostara i drugih gradova u blokadi preko hiljadu dana spasile svoje gradove. Mnogim ženama je nasilno prekinut život , majkama ubijena djeca, djevojkama mladići , ali su opstale uprkos najtežim uslovima rata na kraju 20. stoleća Kuražne su bile majke koje,  iako su izgubile jedno ili dvoje djece , ponovno rađaju. Svima njima stradalnicima izražavam dužnu počast i vama kuražnim i hrabrim izražavam poštovanje i divljenje.

U uslovima današnje neimaštine, socijalne nepravda i često nehumanog odnosa , svedokom sam  da ste razjedinjene , da je mali broj vas aktivan u nevladinim organizacijama , da ste pasivne u lokalnoj zajednici, da ste trpeljive , da vam nedostaje borbenost.
Prolazi 101 godina od prve proslave Međunarodnog dana žena (08.mart 1911. godine  u Kopenhagenu) u znak sećanja na demonstracije američkih zena u Chicagu 8.marta 1909. Znamo da je idejni  tvorac Međunarodnog dana zena Clara Eissner Zetkin (1857-1933) koja je i danas simbol borbe za ravnopravnost i podstrek da i vi učestvujete u ostvarivanju rodne ravnopravnostii u ovom vremenu naših života.

Poštovane žene , pojačajte angažovanje na rodnoj ravnopravnosti, jer bez pune rodne ravnopravnosti nema nam ulaska u Evropsku uniju. Podsećam da na nivou EU postoje direktive o obavezama u vezi sa rodnom ravnopravnosti, ravnopravnosti  žena i miškaraca u oblastima zaposlenja, napredovanja i obrazovanja na radu , socijalnog osiguranja , jednakog tretmana muškaraca i žena kao bračnih drugova, zaštite trudnoće i materinstva na poslu i dr. Eto za nekoliko meseci slede lokalni izbori , organizujete se u jedinstveni rodni pokret kako bi bile na izbornim listama i izabrani u izvršnu vlast. Muškom rodu poručite i ovo sentencu: U svakom slučaju poštuj te ženu, jer je to bila i vaša majka. Pored nepovratnih ljudskih žrtava i enormnih materijalnih razaranja, jedno od najvećih i dugotrajnih posljedica je razrušena, nestabilna porodica. Nametnuto je mišljenje da kuću žena drži na tri stuba , a muškarac jedan stub. Ova „mudrost“je neodrživa u civiliziranom društvu.Teret kuće treba jednako da podnesu i muškarac i žena . A tamo gdje je porodica izgubila jednog ili dva nosioca bremena , društvo je obavezno da podrži temelje3 porodice. To nije slučaj i zato je na svima nama da veću pažnju posvetimo takvim porodicama. Šta je najbitnije u ovom trenutku za žene i ne samo žene?!

Obrazovanje i odgoj u Bosni i Hercegovini su na najnižoj lestvici društvenog života. Među najnižim u Evropi. Ankete kažu da je u Sarajevu 20% građana nepsimeno, da je 40% žena nepsmeno u Bosni i Hercegovini. Sektor obrazovanja je sektor s najviše političkog uticaja u BiH i često je žrtva etničkih i nacionalnih interesa koji osiguravaju etničko preživljavanje kroz generacije dece.
Statistički podaci govore da 10-15% dece ne pohađa osnovno školovanje i čak preko 60% dece romske nacionalne manjine. Neobrazovan i istovremeno nezaposlen čovek ne može ostvariti naipravo na rad, ni na socijalno, zdravstveno osiguranje-socijalnu sigurnost.

Obrazovana porodica je pretpostavka za uspešno i potpuno obrazovanje dece i mladih.
Tačno je da školski programi imaju elemente segregacije i asimilacije, ali zato porodica treba da bude korektiv. Našu decu moramo motivisati da ne uče radi ocene već radi znanja koje nam je potrebno za evropske integracije. Današnja generacija treba da bude lokomotiva koja nas vuče prema Evropi.

Jedna sentenca kaže-sva dobra dugujem knjizi. Danas je možda to kompjuter. Bilo kako bilo i rodna ravnopravnost se ne može ostvariti bez potpuno obrazovane i kompletne ličnosti, one koja se rađa u porodici i izrasta u društvu. Na nama je da se pomirimo sa neznanjem i siromaštvom ili za znanje i bogatstvo.
Sretan vam Međunarodni dan žena.

No comments:

Post a Comment